شستشوی غوطه ور

در سیستم شتشوی دیپ که به سیستم غوطه وری نیز معروف است، وان هایی مختلف وجود دارند و قطعات به ترتیب وارد این وان ها شده و عملیات شستشو تکمیل می گردد. وان ها برای مراحل مختلف چربی زدایی، زنگ زدایی و فسفاته کاری دارای محلول های مختلفی هستند و می بایست این عملیات به ترتیب انجام شود. استفاده از سیستم شستشوی غوطه وری موجب می شود تا ادوات بهتر در معرض محلول های موجود در وان ها قرار بگیرند و البته به نوع قطعات نیز بستگی دارد. لذا سیستم های غوطه وری را روشی راحت تر برای شستشوی قطعات می دانند. به طوری کلی می توان گفت این محصول برای کارخانه هایی با ظرفیت تولید کمتر پیشنهاد می شود.

در این روش از شستشو قطعات در وان هایی حاوی مواد شستشو غوطه ور می شوند و به ترتیب مراحل شستشو از یک وان به وان دیگر انتقال داده می شوند با توجه به اینکه هر وان حاوی محلول های مورد نیاز برای شستشو می باشد. لازم به ذکر است که قطعه را به صورت دستی داخل وان حاوی مواد شستشو قرار داده و پس از طی زمان خاصی در دمای بین ۵۰ تا ۶۰ درجه زیر سازی شده و آماده ی رنگ آمیزی می گردد. این روش شامل سه بخش آب گرم، چربی گیری و فسفاته می باشد. در این روش به سه وان نیاز داریم که ابعاد آن با توجه به اندازه ی قطعه معین می شوند.

معایب و مزایای سیستم شستشوی غوطه وری

از مهمترین معایب سیستم های شستشوی غوطه وری تغییر غلظت مواد درون وان ها می باشد. از آنجا که قطعات برای مراحل مختلف شستشو وارد وان می شوند با ترکیب مواد مختلف چسبیده روی سطوح قطعه و محلول های موجود در وان ها، سوسپانسیونی از مواد مختلف تولید می گردد که غلظت را تغییر خواهد داد. برای رفع این مشکل باید میزان دز مواد درون وان ها به صورت مداوم اندازه گیری شود و از بروز هر گونه تغییر جلوگیری به عمل آید. به دلیل کاهش فضای مورد استفاده در سیستم های شستشوی غوطه وری موجب شده تا برخی از مشتریان این سیستم را به سیستم شستشوی اسپری و پاششی ترجیح دهند.